Vybrané účtovné prípady a ich riešenia v sústave jednoduchého účtovníctva - Marková, Jana
Účtovanie v jednoduchom účtovníctve je považované za daňové, lebo jeho výsledkom je vyčíslenie základu dane z príjmov. Samotné vyčíslenie základu dane a evidencia príjmov a výdavkov sa vykonáva v peňažnom denníku. Účtovná jednotka účtuje o účtovných prípadoch v peňažnom denníku, v knihe pohľadávok, v knihe záväzkov a v ostatných pomocných knihách. Príjmom je prírastok peňažných prostriedkov alebo ekvivalent peňažných prostriedkov účtovnej jednotky. Výdavkom je úbytok peňažných prostriedkov alebo ich ekvivalentov ako napr. stravné lístky.