L'intercomprehension et la communication plurilingue sur l'exemple tchéco-slovaque - Rošteková, Mária
Podporenie rozvoja viacjazyčnosti v Európskej únii, myšlienka vzájomného porozumenia a jej implementácia v procese jazykového vzdelávania, špeciálne v rámci skupiny románskych, germánskych a slovanských jazykov ako najdôležitejších vetiev indoeurópskej jazykovej rodiny. Vzájomné porozumenie medzi slovensky a česky hovoriacimi ľuďmi, modely jazykovej interakcie vyplývajúce z česko-slovenských kontaktov. Osobitosti vyplývajúce zo spoločných dejín dnes už samostatných štátov. Analýza česko-slovenského vzájomného bilingvizmu ako výsledku priamych a nepriamych kontaktov ľudí hovoriacich jedným z predmetných jazykov z oboch jazykových komunít.