Dovolenka a krátenie dovolenky - Mičudová, Tatiana
Nárok na dovolenku vzniká zamestnancovi za podmienok ustanovených v §100 až §117 zákona č.311/2001 Z.z. Zákonník práce v znp. Dovolenka slúži na oddych a regeneráciu bez toho, aby došlo k výpadku jeho stáleho príjmu. Právna úprava dovolenky na zotavenie, obsiahnutá v Zákonníku práce rozlišuje tri druhy dovolenky: dovolenku za kalendárny rok alebo jej pomernú časť; dovolenku za odpracované dni; dodatkovú dovolenku.