Obec a podnikateľský zámer pri založení obchodnej spoločnosti - Marcin Jakubíková, Hana
Pri tvorbe komunálnych politík sa poslanci obecného zastupiteľstva môžu zaoberať aj s myšlienkou o založení/zrušení obchodnej spoločnosti, alebo že obec bude sama za seba vykonávať podnikateľskú činnosť. Zastupiteľstvo rozhoduje o založení alebo zrušení obchodnej spoločnosti podľa §11 ods.4 písm. a) prvá veta zákona č.369/1990 Zb. o obecnom zriadení v znp.