Kuba na rozcestí - Veselovský, Ján
Politicko-geografická štúdia kubánskej reality. Špecifický historický, spoločenský a politický vývoj Kuby. Prehľad vývoja v období do roku 1959 (domorodé obyvateľstvo, Španielska kolonizácia) a od roku 1959 po rok 1989, vzťahy s USA (hospodárske embargo) a ZSSR. Dynamický vývoj v období po roku 1989 a kvalitatívne zmeny. Odstúpenie Fidela Castra, vzťahy s USA počas prezidentskej funkcie Baracka Obamu a po nástupe Donalda Trumpa. Vývoj v dôsledku ekonomického a politického rozvoja v spriatelenej Venezuele a v súvislosti s ekonomickými vplyvmi šírenia nového koronavírusu SARS-CoV-2 spôsobujúceho pandemické infekčné ochorenie COVID‑19 na kubánsky cestovný ruch, jedným z najdôležitejších odvetví kubánskej ekonomiky.