Pohľad na súčasný stav finančnej gramotnosti v podmienkach Slovenskej republiky - Polonyová, Simona, 1985-
Dôležitosť a význam finančnej gramotnosti vo väzbe na hospodárske a technologické zmeny. Vymedzenie kľúčových determinantov, vplyvom ktorých bude vo veľkej miere jej význam ďalej zosilňovať. Analýza a zhodnotenie dosahovanej úrovne finančnej gramotnosti v troch cykloch medzinárodnej štúdie OECD PISA. Úroveň finančnej gramotnosti v podmienkach Slovenskej republiky na základe analýzy zmien v dosiahnutom výkone žiakov a v ich percentuálnom zastúpení podľa vymedzených piatich úrovní zručností, ako aj analýzy vplyvu sociálno-ekonomického postavenia žiakov na ich dosahovaný výkon.