Komparácia dôchodkových systémov vo vybraných krajinách Európskej únie - Sika, Peter, 1975-
V krajinách Európskej únie starne populácia, čo vytvára tlak na udržateľnosť dôchodkových systémov. Dôležitým parametrom finančnej udržateľnosti dôchodkového systému je jeho neustále financovanie a vek odchodu do dôchodku. Z tohto dôvodu jednotlivé krajiny pristupujú pri ich reforme k úprave dôchodkových systémov. S rastúcou dĺžkou života a zvyšujúcim sa počtom starších ľudí je pochopiteľné, že s rastom týchto ukazovateľov sa vynakladá úsilie na úpravu dôchodkového veku, a tým na zlepšenie finančných aspektov udržateľnosti dôchodkového systému.