Tax Aspects of International Transactions and International Tax Evasion - Lukáč, Jozef, 1991-
Konsolidácia verejných financií v krajinách EÚ. Verejné príjmy určené na efektívny výber daní a daňové úniky. Odliv kapitálu do zahraničia a konkurovanie krajín, pokiaľ ide o prilákanie investícií zo zahraničia. Ponuky malého alebo žiadneho daňového zaťaženia. Tieto situácie sú predmetom vyšetrovania daňových únikov a vo veľkej miere sa skúmajú aj možnosti zníženia týchto daňových únikov v oblasti priamych a nepriamych daní. Ak dôjde k ich zníženiu, je možné dosiahnuť vyššie daňové príjmy bez potreby zvyšovania daňových sadzieb.