Na slovíčko... zdaňovanie dividend - Krišková, Petra, 1981-
O dividendách, teda podieloch na zisku, možno hovoriť iba v prípade obchodných spoločností alebo družstiev. Dividendy sa zdaňujú tzv. zrážkovou daňou čo znamená, že daň sa zrazí a odvedie. Týmto úkonom je vysporiadaná a nie je potrebné ju uvádzať v daňovom priznaní. Výška zrážkovej dane závisí od faktu, či sa dividendy vyplácajú fyzickej osobe alebo právnickej osobe a či ide o daňového rezidenta (občana SR) alebo o daňového nerezidenta. Pri nerezidentovi musíme zistiť či ide o štát, ktorý má so SR zmluvu alebo ide o nezmluvný štát.