Vplyv globálnej pandémie Covid-19 na svetové hospodárstvo - prvé odhady a opatrenia hospodárskej politiky - Dudáš, Tomáš, 1976-
Vytvorenie prvotného obrazu o následkoch COVID-19 pre svetové hospodárstvo. Článok je rozdelený na tri základné časti, pričom prvá časť prezentuje odhady ekonomických následkov globálnych pandémií od moru v Európe v stredoveku až po pandémiu SARS na začiatku 21. prvého storočia. Druhá časť práce sústreďuje najnovšie dostupné dáta o vývoji svetového hospodárstva, pričom kľúčovú úlohu budú hrať najnovšie odhady MMF a ďalších medzinárodných organizácií a tiež aj analýzy centrálnych bánk i súkromných spoločností. Posledná časť práce zhromažďuje nástroje hospodárskej politiky, ktoré kľúčové ekonomiky vo svetovom hospodárstve ohlásili na boj proti ekonomickým následkom pandémie COVID-19 a pokúsi sa zhodnotiť doterajší priebeh týchto opatrení.