Historický vývoj ekonomiky Uruguaja - Lipková, Ľudmila
Vyhodnotenie špecifík spoločenského vývoja na území Uruguajskej východnej republiky po jej kolonizácii a získaní nezávislosti až do konca 20. storočia. V histórii svetovej ekonomiky zaznamenal tento štát s obmedzeným ekonomickým potenciálom pozoruhodný vývoj. Priaznivé vnútorné podmienky a vonkajšie faktory viedli k prosperite Uruguaja už od konca 19. storočia. Blahobyt krajiny bol založený najmä na chove hovädzieho dobytka a jeho exporte. Do konca 20. storočia sa striedali v Uruguaji nielen obdobia ekonomickej prosperity a krízy, ale aj obdobia demokratických vlád a vojenských diktatúr.