Kto vlastní zdroje surovín, diktuje podmienky - Investície do budúcnosti
Hlad po priemyselných surovinách vo svete rapídne stúpa. Produkcia sa zvyšuje, spotreba rastie a trh na to reaguje zvyšovaním cien. Bežná surovina ako meď bude čoskoro možno nedostatkový tovar. Nové hybridné technológie a elektromotory v autách vyžadujú veľké zvýšenie spotreby medi. Antimón, grafit, gálium, indium, niób, vzácne zeminy, platina či horčík, to všetko treba dovážať do Európy za stále vyššie ceny. Veľká časť zásob globálne dôležitých surovín je v štátoch ako Čína, Rusko, India.