Social Welfare Effects of Progressive Income Taxation under Increasing Inequality - Ranđelović, Saša
Pomocou techník mikrosimulácie a odhadu užitkových funkcií na základe údajov z prieskumov domácností za roky 2007 a 2012 za Srbsko, sú porovnávané účinky hypotetického prechodu od rovného k progresívnemu zdaňovaniu pred krízou a po nej na sociálny blahobyt. Prechod od rovnej k progresívnej dani a následná reakcia na správanie vedú k zníženiu nerovnosti, zvýšeniu celkovej ponuky pracovnej sily a zvýšeniu celkového sociálneho zabezpečenia v obidvoch rokoch. Rast nerovnosti sám o sebe nevytvára silnejší dôvod pre progresívne zdaňovanie, pretože účinky na blahobyt sú do značnej miery ovplyvňované štruktúrou preferencií príjmu a voľného času.