Opravné položky k pohľadávkam v ZDP - Petrovická, Iveta
Podnikatelia, ktorí účtujú v sústave podvojného účtovníctva, zdaňujú výnosy z dodávok výrobkov, tovarov a z poskytovania služieb aj v prípade, ak im odberatelia neuhradia v lehote splatnosti vzniknutú pohľadávku. Na riziko nezaplatenia pohľadávky dlžníkom sa v účtovníctve veriteľa účtuje opravná položka. Daňová legislatíva umožňuje daňovníkom dane z príjmu zmierniť nepriaznivé dopady zo zdanenia neprijatých úhrad tým, že vytvorenú opravnú položku v účtovníctve považuje pri splnení presne stanovených podmienok za výdavok (náklad) znižujúci základ dane.