Cenová diskriminácia ako efektívny nástroj cenotvorby v podmienkach nedokonalej konkurencie - Fendeková, Eleonora, 1952-
Úloha maximalizácie zisku monopolu v podmienkach diferencovaných cien. Základné schémy cenovej difereciácie, ktoré monopol dokáže v dôsledku svojho postavenia na trhu efektívne využívať pri maximalizácii svojich príjmov ale aj zisku z predaja produktov s diferencovanou cenou. Ilustrácia pomocou formalizovaných analytických nástrojov pre prípad, ak má výrobca produktu dostatok trhovej sily na to, aby na relevantnom trhu dokázal trhovú cenu nielen akceptovať, ale je v jeho kompetencii túto cenu výrazne ovplyvňovať a kreovať, tak môže poznatky o správaní sa spotrebiteľov efektívne využiť pri optimalizácii kombinácie ponuky a ceny svojho produktu.