První teorie úvěru a její instituce: dobročinné úvěrové instituce v hospodářských dějinách západu - Müllner, Vojtech
Obecný pojem mutuum a od neho odvodená definícia úžery. Mutualistické pôžičky v dobových teóriách i v praxi. Problematika úverov v minulosti, vývoj európskych úverových trhov, ktorý se uberal dvoma smermi – ivestičné bankovníctvo a drobné bankovníctvo, vedené často étosom nízkoúročného úverovania. Dobročinné úverové inštitúcie, ktoré položili základ europského retailového bankovníctva.