Príspevok do kapitálového fondu - Pastierik, Vladimír
Článok je zameraný na tému vkladu do vlastného imania - kapitálového fondu z príspevkov, a je členený na právne, účtovné a daňové súvislosti. Právne súvislosti: podľa §217a Obchodného zákonníka(novela č.264/2017 Z.z. s účinnosťou od 1.1.2018), môže spoločnosť vytvoriť kapitálový fond z príspevkov. Účtovné súvislosti: podľa §28 ods.5 zákona č.431/2002 Z.z. o účtovníctve v znp. (novela č.264/2017 s účinnosaťou od 1.1.2018) sa účtuje v obchodnej spoločnosti a u spoločníka alebo akcionára vytvorenie kapitálového fondu z príspevkov. Dňové súvislosti: podľa §2 písm.ac)bod 2 zákona č.595/2003 Z.z. o dani z príjmov v znp.(novela č.264/2017 Z.z. s účinnosťou od 1.1.2018) sa pod vkladom tiež rozumie príspevok do kapitálového fondu.