Vývojové trendy v uplatňovaní nezdaniteľných častí základu dane - Ďurinová, Ivona, 1964-
Vývoj nezdaniteľných častí základu dane v kontexte zdaňovania príjmov na Slovensku. Analýza zmien v tejto oblasti z hľadiska daňových princípov. Vývoj v rokoch 1993 – 2003 a 2004 – 2020. Úloha nezdaniteľných častí základu dane v kontexte zdaňovania príjmov v SR. Zmena zo stagnujúcich položiek (na daňovníka a na manželku/manžela daňovníka) na položky flexibilne reagujúce na meniace sa podmienky životnej úrovne. Skomplikovanie výpočtu a zníženie efektívnosti zdanenia ako dôsledok zdôraznenia sociálneho aspektu nezdaniteľných častí a zapracovania princípu spravodlivosti.