Cyclical Fluctuations in the Economies of V4 Countries - Matoušková, Eleonóra, 1962-
Krajiny Vyšehradskej štvorky (V4), sa snažia dohnať ekonomický rozvoj a životnú úroveň svojich rozvinutejších susedov. Brzdou sú ekonomické recesie, ktoré sa pravidelne vyskytujú v trhových ekonomikách. Ekonomický vývoj v krajinách V4, na základe vývoja hlavného makroekonomického ukazovateľa, ktorým je HDP. Všetky tieto krajiny prešli v období 2008 - 2020 dvoma recesiami. Prvou bola recesia spôsobená prelievaním sa globálnej finančnej a hospodárskej krízy z USA do Európy. Druhou hospodárskou krízou ovplyvňujúcou celú svetovú ekonomiku, je súčasná kríza spôsobená pandémiou koronavírusu a opatreniami prijatými na zabránenie jej ďalšiemu šíreniu.