Decentralization Versus Centralization and Financing of Slovak Municipalities - Žárska, Elena, 1955-
Decentralizácia ako výsledok reforiem verejnej samosprávy v rámci posilnenia kompetencie obcí. Zachovanie mechanizmov financovania zo strany štátu sa však vo veľkej miere zachovalo. Skúmanie niekoľkých ukazovateľov merania „závislosti“ financovania obcí od štátu a to: daňová sila, miera sebestačnosti 1 a miera sebestačnosti 2.