Impact of Culture on Innovations in Selected Countries with an Emphasis on Human Capital and Research - Steinhauser, Dušan, 1988-
Skúmanie kvality a interakcie novej inštitucionálnej ekonomickej teórie rozlišujúcej medzi formálnymi a neformálnymi inštitúciami. Analýza vplyvu neformálnych (na základe Hofstedeovej typológie kultúr) a formálnych inštitúcií (HDI – index ľudského rozvoja) na inovácie (GII – globálny inovačný index). Aplikácia výsledkov kvantitatívnej analýzy na Slovenskú a Českú republiku cez korelačnú, párovú a grafickú regresnú analýzu pomocou bodových grafov. Komparácia k Švajčiarsku. Sledovanie vplyvu vzdialenosti moci a indexu ľudského rozvoja na inovácie. Slabý až mierny dopad neformálnych inštitúcií. Odporúčania pre sféru rozhodovania pre racionálnu hospodársku politiku na stimuláciu inovácií v súlade so zásadou subsidiarity.