Why Cannot Direct Payments Be Capped in Slovakia? A Political Economy Perspective - Pokrivčák, Ján
Implikácie a politická ekonómia zastropovania priamych platieb na Slovensku v kontexte pokračujúcich negácií ohľadom budúcej reformy Spoločnej poľnohospodárskej politiky. Výsledky simulácií pre Slovensko ukazujú, že ak by bol návrh Komisie z roku 2018 schválený, viedlo by to k stratám 190,1 milióna EUR (68% z celkových priamych platieb) pre veľké farmy, ak by sa neodrátali náklady na prácu. Tieto straty by sa znížili na iba 12,2 mil. EUR (4,4% z celkových priamych platieb), keď sa odpočítajú náklady na prácu. Potenciálne ovplyvnené veľké farmy na Slovensku vykazujú nižšiu výkonnosť a nižšie plnenie cieľov poľnohospodárskej politiky ako farmy, na ktoré nemá dosah obmedzenie priamych platieb.