Využitie simulácií diskrétnych nehomogénnych Markovových reťazcov v jazyku R v životnom poistení - Mucha, Vladimír, 1976-
Využitie simulácií diskrétnych nehomogénnych Markovových reťazcov v oblasti poistenia pre prípad potreby dlhodobej starostlivosti. Skúmanie jednosmerného modelu s tromi stavmi (modelu tzv. trvalého postihnutia) – poistenia, v ktorom budú nevyliečiteľne chorému poistencovi vyplácané pravidelné dávky. Generovanie trajektórií Markovovho reťazca a ich grafická prezentácia v jazyku R. Získanie informácií poisťovňou na základe štatistického spracovania údajov zo simulácií pre kalkuláciu poistného. Na prezentáciu uvedených techník boli použité údaje dostupné v rámci balíčka Markovchain v prostredí jazyka R.