Aplikácia genetického algoritmu a ostrovného genetického algoritmu na problém obchodného cestujúceho s časovými oknami - Pčolár, Mário, 1995-
Problém obchodného cestujúceho s časovými oknami v rámci triedy NP-ťažkých úloh. Aplikácia genetického algoritmu a ostrovného genetického algoritmu na riešenie úloh obchodného cestujúceho s časovými oknami. Formulácia genetického a ostrovného genetického algoritmu a testovanie naprogramovaných formulácií na štandardizovaných úlohách. Dosiahnuté výsledky pre vybrané testovacie úlohy predstavujúce porovnateľnú úroveň s doteraz najlepšími známymi riešeniami z odbornej literatúry. Obe formulácie genetického algoritmu poskytujúce konzistentnú konvergenciu ku kvalitatívne „dobrým“ riešeniam v „rozumnom“ čase.