Odhad pravdepodobnostného rozdelenie času nákupu - Reiff, Marian, 1978-
Údaje z počítadla zákazníkov v maloobchode a ich využitie k predikcii potreby otvorených pokladní – počítadlo poskytujúce údaje o počte vstupujúcich a vystupujúcich zákazníkov prevádzky maloobchodu. Porovnávanie týchto dvoch časových radov pre odhadnutie doby nákupu zákazníkov a určenie množstva pokladní v čase, kedy zákazníci budú približne prichádzať k pokladaniam vzhľadom na ich príchod do prevádzky. Analýza pomocou metodológie skrytých Markovových modelov – trvanie nákupu nie je merané priamo ale skryte v dátach o príchode a odchode zákazníkov. Analýza týchto zmien a ich intervalov, pravdepodobnostného rozdelenia a odhadov ich jednotlivých parametrov.