Crisis Management of Corporate Reputation- Analysis of Selected E-Commerce Entities in Times of Global Pandemics - Pollák, František, 1985-
Analýza krízového riadenia firemnej reputácie najlepších subjektov elektronického obchodu pôsobiacich na slovenskom internetovom trhu. Online reputácia v čase pandemického ochorenia COVID‑19 spôsobeného novým koronavírusom na vzorke vybraných víťazov ankety Heureka Group Shop of the Year Quality Award 2019. Skúmanie online prostredia z pohľadu relevantných determinantov reputácie a komplexný pohľad na krízový manažment reputácie v online prostredí. Zistenia pre ďalší výskum a ako meradlo v prípade opakovania sa kríz podobného charakteru v budúcnosti s cieľom eliminovať nedostatky a maximalizovať účinnosť marketingovej komunikácie pri budovaní značky.