Government Expenditures in the Support of Technological Innovations and Impact on Stock Market and Real Economy the Empirical Evidence from the US and Germany - Kotlebová, Jana, 1969-
Analýza vzťahu medzi vládnymi výdavkami na výskum a vývoj a indexmi akciových trhov s dopadom na reálnu ekonomiku v USA a Nemecku ako silnej krajiny eurozóny. Rozsah údajov pokrývajúci obdobie 1980 – 2018 z dostupných ročných údajov z databáz Svetovej banky a OECD. Obsiahnuté ukazovatele a premenné: výdavky na výskum a vývoj (vlády a podniky), prihlášky patentov, príjmy z práv duševného vlastníctva, príjmy z vývozu špičkových technológií (high-tech), makroekonomické ukazovatele (HDP a úrokové sadzby – EONIA a FFR) a ukazovatele finančného trhu (akciové indexy – DAX a S&P). Odporúčania pre tvorcov politík v predmetnej oblasti.