Nemecký jazyk ako odborný jazyk v diplomacii - Šukolová, Lucia, 1984-
Spoločenský význam odbornej cudzojazyčnej komunikácie a odborného jazyka. Dôležitosť výučby odborného jazyka a vytvorenie vednej disciplíny didaktika odborného jazyka so špeciálnou podskupinou odborných jazykov so špecifickou lexikou. Nemecký jazyk ako jazyk diplomacie a odborný jazyk so špecifickou odbornou lexikou – časť odbornej lexiky nie je medzinárodná a univerzálna, ale viazaná na špecifiká danej krajiny (právny a inštitucionálny systém a diplomatický protokol konkrétneho štátu).