Designing Call Auction Institutions to Eliminate Price Bubbles: Is English Dutch the Best? - Deck, Cary
Experimentálna ekonómia vzorca bubliny a jej prasknutia na trhoch s aktívami. Porovnávanie pomocou kontrolovaných laboratórnych experimentov nesprávnej ceny na trhoch organizovaných štandardnými pravidlami dvojitej aukcie s nesprávnou cenou na trhoch organizovaných dvoma alternatívnymi súbormi časových aukcií. Dvojitá holandská aukcia ukazujúca sa v minulých experimentoch na komoditnom trhu ako účinnejšia než dvojitá aukcia, bubliny nevylučuje. Anglicko-holandská aukcia však prináša ceny odrážajúce základné fundamenty a darí sa jej krotiť bubliny aj u neskúsených obchodníkov v prostredí klesajúcej základnej hodnoty so zvyšujúcim sa pomerom hotovosti k aktívam.