Vývoj zahraničného obchodu Vyšehradskej skupiny so západným Balkánom na základe vnútroodvetvového obchodu - Chlebcová, Andrea, 1991-
Zahraničnoobchodné vzťahy Vyšehradskej skupiny s teritóriami západného Balkánu. Analýza ich vnútroodvetvového obchodu a možné perspektívy vzájomnej obchodnej spolupráce. Analýza vzájomných obchodných vzťahov, exportu a importu rovnakého druhu tovaru či priemyselného odvetvia medzi dvoma krajinami či regiónmi s rozlišovaním medzi horizontálnym a vertikálnym obchodom. Skúmanie rovnakých výrobných faktorov krajín vedúcich k liberalizácii vzájomného obchodu k rozvoju horizontálneho obchodu a časom k reálnej konvergencii. Liberalizácia vzájomného obchodu s rôznymi výrobnými faktormi vedie k rozvoju vertikálneho obchodu, divergencii produktivity a príjmov. Použitie indexu Grubel Lloyd pre výpočet vnútroodvetvového obchodu.