Kvalita v logistických procesoch – spôsoby merania a zvyšovania kvality služieb logistických centier - Vernerová, Dominika, 1994-
Využiteľnosť vybraných modelov kvality v distribučnom sektore a identifikovanie kľúčových trendov a prvkov vplývajúcich na kvalitu logistických služieb na základe teoretických prístupov ku kvalite viažucich sa na služby logistických centier. Komparácia jednotlivých modelov grafickými metódami – KANO model atribútov kvality, Gronroosov model kvality, GAP model kvality a SERVQUAL metóda merania kvality. Trendy a zmeny v oblasti logistiky a ich vplyv na zvyšovanie kvality logistických činností.