Príčiny, priebeh a dôsledky ekvádorsko-peruánskeho konfliktu - Kucharčík, Rudolf, 1977-
Konflikt medzi Ekvádorom a Peru, ktorý patril svojou intenzitou k najväčším v Latinskej Amerike. Jeho pôvod siaha do 19. storočia, do obdobia, ktoré nasledovalo po národnooslobodzovacom boji a počas ktorého dochádzalo k vymedzeniu a ustáleniu hraníc národných štátov v regióne Latinskej Ameriky. Spor poznačil vzťahy medzi Ekvádorom a Peru počas celého 20. storočia a bol ukončený až podpisom príslušnej mierovej dohody na konci deväťdesiatych rokov.