Gas, Oil And Independence: How Industry Affects Scottish Secession Efforts - Zrak, Andrej, 1993-
Vývoj vzťahu medzi ťažbou ropy a snahami o nezávislosť v Škótsku, berúc do úvahy politické udalosti ovplyvňujúce spoločenské nálady ako brexit a súčasnú pandémia ochorenia COVID‑19 spôsobeného novým koronavírusom negatívne ovplyvňujúca priemysel ako celok. História ťažby ropy v Škótsku začínajúca v 19. storočí a vplyv ťažby ropy na škótsku ekonomiku. Používanie ropy ako argumentu u oboch strán v spore o nezávislosť. Vplyv výkyvov cien ropy (najmä pokles cien ropy v rokoch 2014 a 2020) na úsilie Škótska o nezávislosť začínajúce v 90. rokoch, vyvrcholenie referendom v roku 2014 a pokračovanie dodnes. Možnosti Škótska v prípade poklesu ropného priemyslu v Severnom mori.