Quality Management as a Tool for Consumer Protection - Foltínová, Ľubica, 1975-
Skúmanie manažmentu kvality, ktorý má špeciálne zabezpečovať všestranný rozvoj kvality. Relevantnosť controllingu kvality pre účely podnikového systému ochrany spotrebiteľa. Total quality management oblasti ochrany spotrebiteľov. Manažérstvo kvality podľa súboru noriem ISO.