Labour Migration in Central Asia. Economic Factors of Influence - Lipková, Ľudmila
Skúmanie hypotézy výskumu: nízke mzdy, nízky HDP na obyvateľa a vysoká nezamestnanosť sú hybnými motívmi pracovnej migrácie v Strednej Ázii. Hľadanie korelácie medzi týmito ekonomickými ukazovateľmi a počtom emigrantov pracovnej sily. Komparatívna analýza trendu vývoja osobných remitencií pracovných migrantov a závislosti ekonomiky krajín strednej Ázie na týchto remitenciách. Ekonomiky Tadžikistanu a Kirgizska sú 30% závislé od remitencií pracovných migrantov, čo ich v hodnotení tohto ukazovateľa Svetovou bankou zvyšuje na prvé miesta medzi ostatnými krajinami sveta.