Impact of Fiscal Integration on Eurozone Members (the Case of Slovakia) - Burian, Lukáš
Opatrenia národnej fiškálnej politiky eurozóny, zamerané na domácu fiškálnu politiku a sledujúce disciplínu domácej fiškálnej politiky. Otázka budúcnosti fiškálnej politiky pre eurozónu, či ísť cestou udržateľnosti a konvergencie (hlbšia fiškálna integrácia až fiškálna únia). Pohľady na fiškálnu integráciu, identifikácia možných foriem hlbšej fiškálnej integrácie a simulovanie jej vplyvu na integráciu slovenskej ekonomiky pomocou modelu vypočítateľnej všeobecnej rovnováhy (computable general equilibrium – CGE). Dôkazy, ukazujúce prospešnosť hlbšej fiškálnej integrácie vo forme prevodov alebo spoločnej európskej dane pre členské štáty eurozóny, čím by mali k dispozícii nástroj na riešenie neočakávaného vývoja a asymetrických šokov v eurozóne.