Direct and Indirect Effects of Investment Incentives in Slovakia - Bobenič Hintošová, Aneta, 1979-
Účinky investičných stimulov na prílev priamych zahraničných investícií (priamy účinok) a na vybrané makroekonomické premenné (nepriame účinky) za daných podmienok na Slovensku. Preferencia a zmeny konkrétnych foriem investičných stimulov vládou SR v období 2002 – 2019. Regresná analýza naznačuje, že hoci majú finančné stimuly pozitívny štatisticky významný priamy vplyv na prílev priamych zahraničných investícií, v prípade fiškálnych stimulov je tento efekt opačný. Nepriame účinky investičných stimulov v podobe zníženia miery nezamestnanosti prostredníctvom priamych zahraničných investícií. Dôsledky pre politiku atraktivity podnikateľského prostredia a podpory investícií.