Analysis of Tax Havens Around the World - Lukáč, Jozef, 1991-
Analýza vybraných aspektov daňových rajov a daňových únikov. Definovanie daňového raja Organizáciou pre hospodársku spoluprácu a rozvoj (OECD) ako krajiny s nízkou či žiadnou daňovou povinnosťou a používanou podnikmi na vyhýbanie sa dani, ktorá by sa inak platila v krajine s vyššou daňou. Kritériá na zaradenie územia do zoznamu daňových rajov: nízka či žiadna úroveň daňového zaťaženia, zvýhodnené daňové zaobchádzanie s príjmami prevedenými do tejto oblasti v súvislosti s príjmami zo zdrojov nachádzajúcich sa tam, nejasnosť daňových zákonov umožňujúca daňové zvýhodnenie konkrétnym subjektom, neochota zúčastňovať sa na výmene daňových informácií s inými krajinami a žiadna povinnosť podnikať na danom území.