Geopolitické súvislosti konfliktu o Náhorný Karabach v roku 2020 - Rozkošová, Zuzana, 1995-
Identifikácia geopolitických súvislostí konfliktu o Náhorný Karabach v roku 2020 v kontexte aktuálnych vzájomných vzťahov jeho aktérov. Úloha geopolitiky v konflikte. Geopolitické príčiny jeho vzniku a dopady jeho výsledku. Pozadie konfliktu, geopolitické súvislosti Arménska, Azerbajdžanu a Turecka. Geopolitický rozmer Ruska v súčasnom konflikte. Víťazstvo Azerbajdžanu s vojenskou a politickou podporou Turecka a vznik novej geopolitickej rovnováhy na Južnom Kaukaze, tradičnej zóne vplyvu Ruska, ktorého diplomatické víťazstvo síce potvrdilo jeho úlohu regionálneho hráča, ale vyžiadalo si svoju cenu.