Analiz sravniteľnych preimmušestv i vnutriotraslevoj torgovli meždu Jevropejskim Sojuzom i Jevroazijskim ekonomičeskim sojuzom na soveremennom etape - Kašťáková, Elena, 1974-
Na vývoj zahraničnoobchodných vzťahov medzi Európskou úniou (EÚ) a Euroázijskou hospodárskou úniou (EAEU) vplýva mnoho historických, politických, ekonomických a iných faktorov. EÚ považuje EAEU za dôležitého partnera z hľadiska dovozu strategických surovín a geografických prepojení na euroázijský kontinent. Európska únia má s EAEU dlhodobo negatívnu obchodnú bilanciu. Vzájomné zahraničnoobchodné vzťahy boli významne ovplyvnené nielen sankciami medzi EÚ a Ruskom, ale aj nepriaznivou dynamikou cien na svetových trhoch s komoditami s energiou, čo viedlo k zníženiu ich vzájomného obchodu.