Mortality Patterns During the Transformation Era in Czechia 1989–2019 - Morávek, David
Pokles úmrtnosti v Česku počas obdobia politických a sociálno-ekonomických zmien od nežnej revolúcie v roku 1989 po rok 2019. Zníženie úmrtnosti u dojčiat na jednu z najnižších na úrovni v rámci Európskej únie a podiel stredných a starších vekových skupín. Predĺženie strednej dĺžky života pri narodení. Vplyv úmrtnosti rôznych vekových skupín na zmenu strednej dĺžky života pri narodení pomocou metódy rozkladu. Pokles rozptylu úmrtnosti, vyšší stupeň nerovnosti medzi mužmi v porovnaní so ženami a posun úmrtí do vyššieho veku. Rozklad úmrtnosti na starnúce a základné zložky na základe logistického modelu. Zníženie úmrtnosti na najbežnejšie príčiny úmrtí ako choroby obehovej sústavy a zhubné nádory.