Impact of the Specialization of Selected Economic Sectors on the Volume of Cross-border Mergers and Acquisitions in the Countries of the European Area - Hečková, Jaroslava
Vplyv špecializačnej rýchlosti vypočítanej na základe Michaelskeho indexu na objem uskutočnených cezhraničných fúzií a akvizícií v cieľových krajinách európskeho priestoru v sledovanom období 1998-2015. Stupeň špecializácie (Michaelyho index), ktorý je definovaný ako rozdiel medzi podielom skúmaných komoditných skupín na celkovom národnom vývoze a podielom ubytovacích skupín skúmaných na národnom dovoze. Počas sledovaného obdobia 1998 - 2015 krajiny ako Bulharsko, Grécko, Maďarsko, Slovenská republika a Cyprus dosahujúce priemerný stupeň špecializácie v sektoroch výroby a služieb, kde sa podnikateľské prostredie postupne zlepšuje.