Štát vs. cirkev. Tridsať rokov jednej konfliktnej línie - Štefančík, Radoslav, 1976-
Vývoj kresťansko-demokratickej politiky v slovenskom straníckom systéme v priebehu troch desaťročí - od začiatku formovania demokratických politických strán začiatkom 90. rokov do súčasnosti v koncepcii štiepnych línií. Článok vychádza z tézy, že kým v minulosti bol konflikt medzi sekulárnym a konfesionálnym pohľadom na svet skôr okrajovou témou verejnej diskusie, v posledných rokoch si túto tému osvojilo niekoľko subjektov, ktoré sa definujú ako konzervatívne alebo kresťansko-demokratické. Tento trend možno pozorovať napriek rastúcemu vplyvu globalizácie, ktorý tiež prináša liberálny pohľad na svet.