Literature Review on Service Failure & Recovery - Uitz, Thomas Oliver, 1981-
Prehľad dostupnej literatúry o zlyhaní služby a obnove služby zameraný na príspevky z rôznych priemyselných odvetví (verejný sektor, maloobchod, elektronický obchod) a z rôznych krajín. Marketing služieb, obnova služieb a paradox obnovy služieb. Zlyhanie služieb ako šanca pre manažérov na posilnenie podnikania.