On-line komunikace jako podpora obchodu v době covidové - Říha, David
Komunikačná stratégia a business model vybranej reštaurácie. Vytvorenie prehladného e-shopu, kampane na sociálnych sietiach a zmena designu v rámci všetkých používaných nástrojov komunikačného mixu. Podporné aktivity a kontrola správnosti nastavení všetkých komunikačných kanálov.