Asymmetric Price Transmission and Farmers' Response in the Czech Dairy Chain - Rudinskaya, Tamara
Skúmanie či je rozdelenie cien v rámci mliekarenského reťazca v Českej republike spravodlivé a či poľnohospodári postupovali v spoločnom kolektívnom prístupe k posilneniu svojej pozície v dodávateľskom reťazci. Na testovanie asymetrie v prenose cien farmárskeho mlieka v rámci celého dodávateľského reťazca použitý prístup predkointegrácie a kointegrácie. Vývoj koncentrácie na trhu pomocou Herfindahl-Hirschmanovho indexu a skúmanie pozadia čísel so zástupcami organizácie výrobcov. Výsledky preukazujúce, že došlo k asymetrickým cenovým prenosom.