Institutional Trust and Compliance with Measures to Fight COVID-19 - Čaplánová, Anetta, 1967-
Príčinné súvislosti medzi dôverou v inštitúcie a dodržiavaním opatrení, prijatých na spomalenie šírenia pandémie ochorenia COVID‑19, spôsobeného novým koronavírusom na Slovensku. Analýza vplyvu sociálno-ekonomických charakteristík na dodržiavanie zavedených opatrení na základe údajov z prieskumu Slovenskej akadémie vied na reprezentatívnej vzorke slovenskej populácie s 1000 respondentmi. Odvodenie kauzálneho vzťahu medzi inštitucionálnou dôverou a správaním sa v súlade s predpismi použitím modelu probitnej regresie. Pozitívny a štatisticky významný vplyv sociálno-ekonomických charakteristík (stav zamestnania, vek a pocit ohrozenia jednotlivca nakazením) na dodržiavanie opatrení. Napomáhanie dôvery vo verejné inštitúcie pri dodržiavaní sociálneho odstupu. Absencia štatisticky významného vplyvu inštitucionálnej dôvery na dodržiavanie opatrení, zakrývajúcich tvár.