Czech Stock Market Volatility Before and During the Covid-19 Crisis - Chocholatá, Michaela, 1977-
Analýza českého akciového trhu charakterizovaného výnosmi akcií pražského PX s využitím týždenných údajov od 1. januára 2017 do 21. januára 2021 s cieľom preskúmať dopad pandémie Covid-19. Použili sa dva rôzne prístupy, asymetrický model EGARCH a dvojstavový Markovov prepínací model. Oba prístupy potvrdili časovo premenlivé správanie výnosov akcií a zodpovedajúcu volatilitu počas analyzovaného obdobia, čo odráža vyššiu volatilitu nielen počas obdobia Covid-19, ale aj v poslednom štvrťroku 2018, čo možno pripísať spomaleniu globálnej ekonomiky.