Požiadavky článku 9 rámcovej smernice o vode a cenová politika Slovenska v oblasti vôd - Martonová, Lenka
Vodohospodárske služby definované Smernicou 2000/60/ES Európskeho parlamentu a Rady, ktorou sa stanovuje rámec pôsobnosti pre opatrenia spoločenstva v oblasti vodného hospodárstva (rámcová smernica o vode – RSV) v kontexte tovarov a služieb, ktoré poskytuje vodný ekosystém. Úhrada nákladov vodohospodárskych služieb požadovaná článkom 9 RSV vrátane environmentálnych nákladov a nákladov na zdroje. Zhodnotenie návratnosti nákladov na poskytnutie vodohospodárskych služieb v rozčlenení prinajmenšom na sektor priemyslu, domácností a poľnohospodárstva. Priestor na uplatnenie možnosti brať do úvahy sociálne, environmentálne a ekonomické následky úhrady nákladov. Cenová regulácia a pokrok v implementácii cenovej politiky podľa článku 9 RSV v Slovenskej republike.