<The> Position of Heterodox Economics in Economic Science - Matoušková, Eleonóra, 1962-
Heterodoxná ekonómia, ako alternatíva k ortodoxnej ekonómii (mainstreamová, resp. neoklasická ekonómia, prevládajúca vo výučbe na univerzitách) v ekonomických vedách, tvorená troma skupinami teoretických prístupov (ľavicová heterodoxia, neorakúska škola spolu so starou heterodoxiou a nová heterodoxia). Rozdiely medzi ortodoxnou a heterodoxnou ekonómiou. Spoločné znaky, rozdiely a relevantnosť z hľadiska dnešných výziev jednotlivých heterodoxných prístupov. Charakteristika heterodoxie z hľadiska výskumných metód – odmietanie axiómu a koncepcie „homo economicus“ (jednotlivci sú vždy racionálni), uplatnenia formálno-deduktívneho prístupu, použitia matematických metód v nevhodných prípadoch a prístupu z pozície uzavretého systému. Navrhované riešenia sociálno-ekonomických problémov z hľadiska heterodoxných ekonomických skupín.